Skip to content

Riješen problem foldanja proteina uz pomoć umjetne inteligencije

Protein Hemoglobin - foldanje
Mioglobin. Izvor: Wikipedia

Znanstvenici su su riješili problem foldanja proteina (protein folding problem), problem koji ih je mučio 50 godina. DeepMind ekipa je u svojoj studiji napisala kako su koristili umjetnu inteligenciju, AI, kako bi otkrili strukturu proteina. Ljudskom tijelu potrebni su proteini iz hrane, i moramo ih unositi u organizam. Tijelo može sintetizirati većinu proteina, a one koje ne može mora dobiti iz hrane.

Do sada je znanstvenicima trebalo desetke godina kako bi otkrili strukturu proteina iz hrane. Ekipa iz Engleske, je koristila svoj sistem AlphaFold koji to može napraviti za par sati!

DeepMind je jedna od ključnih kompanija koja se proteklih 10 godina proširila akademskim krugovima, tehnološkom industrijom i medicinskom zajednicom. Zahvaljujući tehnologiji umjetne inteligencije koja se naziva neural network (neuronska mreža), strojevi sada mogu naučiti obavljati mnoge zadatke koji su nekada bili izvan njihovog dosega.

Što su proteini?

Bjelančevine ili proteini su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu. Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji. Izgrađene su od aminokiselina koje su međusobno povezane peptidnom vezom.1

Proteini u hrani – par brzih činjenica

Zbog proteina u hrani dobijemo energiju, boju oka nam daje rodopsin, a alergije gluten, jer ga tijelo ne može iskoristiti.

Proteini iz hrane - Jaja sadrže odlično iskoristive proteine za organizam
Proteini iz hrane – Jaja sadrže odlično iskoristive proteine za organizam

100.000 proteina

Ljudsko tijelo
100.000 proteina

Proteini u hrani podrijetlom od insekata?

Proteini iz hrane - insekti se sve više koriste za prehranu ljudi kao novel hrana
Burger napravljen od proteina insekata

Insekti poput cvrčaka i glista imaju visoke koncentracije kompletnih proteina, vitamina B12, riboflavina i vitamina A. Na svijetu postoje farme insekata… wait… what?

U posljednje vrijeme sve je više alternativnih izvora proteina u prehrani ljudi. Kompanije se rađaju iz dana dan. Alternativni izvori proteina su: biljni proteini, tipa soje ili graška, laboratorijski stvoreno meso. Laboratorijski stvoreno meso, cultured cell based meat, nije više znanstvena fantastika, već stvarnost.

Što za nas znači rješavanje problema foldanja

Da smo ovo imali prije pojave pandemije, otkrili bi vrlo brzo postojeće lijekove koje pomažu kod bolesti COVID19. Zapravo već je jedan jednostavniji AI, BenevolentAI, pomogao pronaći već postojeći lijek baricitinib. Još čekamo znanstveni članak o medicinskom istraživanju tog lijeka.

DeepMind kompanija je poznata u svijetu igara. Najbolje dostignuće im je izgradnja sustava koji je nadmašio ljudske performanse u igrama poput StarCrafta. Međutim ne žele ostati samo na tome.

Deep Mind

Možda pogledate ovaj video:

Proteini u hrani v2: Obrok budućnosti

Izvori

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bjelančevine
  2. New York Times

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.