Skip to content

Piletina stvorena u laboratoriju uskoro u prodaji

Ju.St-ov piletina stvorena u laboratoriju

Ekipa iz Singapura je prva certificirala piletinu umjetno stvorenu u laboratoriju (lab grown), kao hranu za ljude. Uskoro bi mogli naručiti piletinu, koja je rasla u bioreaktorima, u restoranu. Jedino je problem za nas, što ne možemo tako brzo do Singapura i što restorani baš i nisu popularni za vrijeme pandemije. Piletina stvorena u laboratoriju uskoro u prodaji u restoranima Singapura! – možda je to dobar turistički slogan?

Prema Barclaysu, vrijednost tržišta alternativa za meso moglo bi vrijediti 140 milijardi dolara u sljedećem desetljeću ili oko 10% od 1,4 milijarde dolara globalne mesne industrije.

Cultured meat – kako nastaje piletina stvorena u laboratoriju?

Cultured cell meat – Meso stvoreno u laboratoriju

Evo kako postupak funkcionira: Matične stanice uzimaju se iz mišića životinje, obično malom biopsijom pod anestezijom, zatim se stavljaju hranjive tvari, soli, pH puferi i faktor rasta i ostavljaju da se množe. Priprema tehnologije i dovođenje troškova na prihvatljivu razinu događa se sporije od biljne industrije (alternative mesu od biljnog podrijetla). Međutim, svejedno se događa i vrlo uskoro će troškovi proizvodnje pasti.

Trenutno na svijetu postoji nekoliko startupova za proizvodnju (uzgoj) mesa (pod mesom ovdje mislim na svinjetinu, govedinu, ribu, morsku hranu, masti, foie gras, hranu za životinje), a prednjače kompanije iz SAD.

Najdalje u svemu otišla je ekipa iz JU.ST-a kojem je Singapur certificirao piletinu stvorenu u laboratoriju. Međutim piletina nije bila njihov početak. Oni su krenuli sa jajima.

Trebalo nam je 5 godina da ju pronađemo, ali pronašli smo biljku od koje se čarobno radi kajgana. Riječ je o mahunarki bogatoj proteinima koja se naziva mung grah (zlatni grah). Mung grah već je tisućama godina u svjetskom prehrambenom sustavu, ali nikad se nije ovako upotrebljavao.

ju.st o svojim počecima

Galerija slika od laboratorijski stvorenog mesa

Ju.St-ov piletina stovrena u laboratoriju
Ju.St-ov piletina stvorena u laboratoriju
Wagyu steak
JUST još nema slike svog wagyua uzojenog u bioreaktorima, jer je još uvijek u ranoj fazi istraživanja i razvoja, ali možda će jednog dana izgledati kao ovaj goveđi odrezak od goveđeg mesa Wagyu koji se vidi na slici.
Knedle od škampa
Knedle od škampa uzgojene u ćelijama tvrtke Shiok Meats.
Jelo napravljeno od laboratorijski uzgojene piletine koju je razvio Eat Just. U Singapuru je to odobreno kao sastojak pilećih nuggetsa. SLIKA: Eat Just Inc, putem Reutersa
Jelo napravljeno od laboratorijski uzgojene piletine koju je razvio Eat Just. U Singapuru je to odobreno kao sastojak pilećih nuggetsa. SLIKA: Eat Just Inc, putem Reutersa
Tartar na bazi stanica
Tartar na bazi stanica (sirova mljevena govedina) stvorio je Mosa Meat.
BlueNalu-ov cjeloviti mišić
Izbliza: BlueNalu-ov cjeloviti mišić, na bazi stanica žuto-repe tune
Tanko rezani goveđi odresci
Tanko rezani goveđi odresci koje uzgaja Aleph Farms.

Možda pogledate ovaj video:

3D printano lažno meso: Zdravija, zelenija budućnost hrane?

Izvori

  1. New York Times
  2. BBC
  3. Forbes

1 thought on “Piletina stvorena u laboratoriju uskoro u prodaji”

  1. Pingback: Hoćemo li uskoro jesti kultivirano meso? · Magerle+

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.